Tips till dig som ska renovera ditt hus 

Att renovera sitt hus är något många drömmer om och många faktiskt genomför årligen! Om du ska renovera ditt hus för första gången är det mycket du behöver fundera på och många svåra beslut ska tas. Först behöver du lägga upp en budget, en planering och anlita entreprenör. Men vad händer därefter? Vad ska man tänka på vid takmålning? 

Värdesätt en välfungerande dialog med din entreprenör 

En bra dialog mellan dig som byggherre och din entreprenör bör värdesättas högt för att samarbetet ska vara välfungerande. Det är en förutsättning för att projektet ska bli lyckat och fortgå effektivt och smidigt. En välfungerande dialog gör det väldigt mycket enklare att reda ut konflikter och missförstånd under projektets gång. Om ni redan är duktiga på att kommunicera med varandra kommer ni kunna lösa konflikter bättre utan att det behöver bli så mycket värre. 

Låt din entreprenör köpa in materialet 

Det är vanligt att man gällande renoveringsprojekt skiljer mellan byggvaror och inredningsprodukter. Gällande byggvaror brukar det ofta löna sig att låta entreprenören ansvara för inköpen. Entreprenörer i branschen har nämligen stor kunskap kring olika material och vet precis vad de ska köpa in för att ge dig det resultat du förväntar dig. Hantverkare brukar dessutom ha en bra översikt och kunskap kring olika leverantörer, vilket du som privatperson kanske inte har. Gällande inredningsprodukter så som köksinventarier och badrumsinredning, kan du välja om du vill köpa in det själv eller om du lämnar över även detta ansvar till entreprenören. Eftersom hantverkare ofta använder sig av fasta leverantörer kan de ofta köpa in rabatterade varor. Därför kan du spara en hel del pengar genom att låta din leverantör ansvara för inköpen. Självklart kan du höra med din entreprenör om de har tillgång till några rabatter innan du tar ett beslut för att lättare avgöra hur du vill göra. 

Kvalité bör prioriteras 

När det kommer till renovering är kvalité något som bör prioriteras. Det är fullt förståeligt om du vill försöka spara lite pengar genom att köpa billigare material, men det är inte alltid så smart. Att köpa billigare produkter om det blir på bekostnad av kvalitén på det utförda arbetet är inte att rekommendera. Då riskerar du att materialet eller produkterna slits ner snabbt eller i värsta fall går sönder. Då behöver materialet ersättas och du har slösat bort onödigt mycket pengar genom att köpa samma produkt två gånger. Självklart är det möjligt att hitta lite billigare produkter som fortfarande håller hög kvalité, men i sådana fall är det viktigt att du ser till att materialet är av hög kvalité. Ta med fördel hjälp av din entreprenör och hör om de har tips och råd gällande olika materialval. De vet vilka märken som är bra och hur man känner igen en kvalitativ produkt.