Därför bör du anlita hantverkare vid nästa badrumsrenovering

Det blir billigare om du gör din badrumsrenovering själv. Det kan också vara roligt att skapa och känna att man byggt ”sitt eget badrum”. Men där slutar fördelarna. Visserligen är det dyrare att ha hantverkare som gör jobbet – men fördelarna är ändå många, övervägande många.

Har du precis lagt någon miljon på ett nytt boende kanske det inte lockar att lägga över 100 000 kr på en badrumsrenovering. Du kanske till och med har belånat huset så mycket som det går och därmed inte har låneutrymme för en renovering. Då kan det vara mycket lockande att göra renoveringen av badrummet själv. Genom att följa guider på internet och ta hjälp av vänner kan priset hållas nere. Men ställ gärna detta mot fördelarna mot att ha hantverkare som gör jobbet. Är det värt det?

Gör det själv – Minst fem gånger större risk för fel

År 2016 publicerade GVK (Svensk Våtrumskontroll) en artikel om att det är stor skillnad på kvalité hos hemmafixare och proffs. Det kanske inte var helt oväntat men skillnaden är större än många tror. I denna artikel framgår att Folksam har gjort en undersökning och kommit fram till att hela var fjärde golvbrunn inte är helt korrekt. En annan undersökning visar att det handlar om var tredje golvbrunn.

Det är alltså en mycket stor andel som inte har korrekt installerad, och därmed 100 % säker, golvbrunn. Undersökningarna var tvärsnitt över en stor mängd badrum.

Detta kan jämföras med statistik från GVK när de gjorde kontroller på 1400 olika våtrum. På dessa hade däremot badrumsrenovering och vvs rörmokare göteborg som skett av auktoriserat företag. Här var ca 5 % av alla kontrollerade golvbrunnar inte perfekt installerade.

Med auktoriserad hantverkare är alltså risken 5 % medan det handlar om en risknivå på 20- 30 % om man gör det själv. Detta åtminstone enligt dessa undersökningar.

Gör det själv – Inget bevis på kvalité till köpare

Om du gör din badrumsrenovering med vänner och bekanta finns inget intyg på att du gjort denna renovering helt korrekt. Du kan visserligen ta kort, filma och på annat sätt dokumentera hur du gått till väga men detta väger inte lika tungt som ett våtrumsintyg vilket ges av seriösa hantverkare.

När du har ett våtrumsintyg kan du visa upp detta för mäklaren när bostaden ska säljas. Detta kommer då att nämnas i boendebeskrivningen och till eventuella spekulanter. De kan då med säkerhet veta att denna badrumsrenovering skett helt korrekt.

Gör det själv – och ta risken själv

Du, och dina vänner, har jobbat hårt och är nöjda mer er badrumsrenovering. Det ser riktigt snyggt ut och du börjar använda badrummet. Några veckor månader senare uppstår en vattenskada och försäkringsbolaget blir inkopplat. När de undersöker badrummet ser de att fuktspärren inte är lagd exakt efter byggnormer och att det finns andra mindre konstruktionsfel. Du har helt enkelt inte utfört din badrumsrenovering helt ”fackmannamässigt”.

Utifrån detta kan de avgöra att inte hel ersättning kommer att utgå. Anser de att era byggfel är grova kan de till och med säga att du varit oaktsam och vägra utbetalning.

Självklart kan du göra din badrumsrenovering billig och enkel. Men tumma aldrig på kvalitén i våtrum.