ROT-avdrag för din VVS-montör

När det är dags att göra någon form av renovering på huset eller i lägenheten tänker många på ROT-avdrag. Avdraget ger dig möjlighet att få 30% billigare arbetskostnad för de tjänster som t.ex. En rörmokare genomför åt dig. Du som äger bostaden har rätt att göra avdrag för max 50 000 kr men om ni är flera som bor i huset kan man göra avdrag för samma belopp men vardera. Viktigt att komma ihåg är att ROT-avdraget gäller endast arbetskostnader och inte material eller andra kostnader som kan uppstå i samband med din renovering.

Hur som helst, denna artikel handlar om saker du kan göra ROT-avdrag för din VVS-montör, ofta även kallat rörmokare. Det är inte samtliga tjänster utan vi har listat de vanligaste.

Badrumsrenovering

När det kommer till badrumsrenovering är det vanligt att man anlitar en rörmokare, men även andra hantverkare för att utföra arbetet. Detta är godkänt att göra avdrag för enligt Skatteverket så samtliga arbetskostnader som uppkommer kan du få 30% tillbaka. Däremot kan du inte göra avdrag för specifika problem som t.ex. Reparation av tvättmaskinen. Det i sig klassas inte som en renovering utan reparation.

Byte läckande kranar och toaletter

Tyvärr får många uppleva läckande kranar och toaletter i sitt hus. Detta är ingen kul erfarenhet och kan tyvärr ge stora skador. Om det, trots allt, har inträffat kan man få ta hjälp av en rörmokare med problemet. En rörmokare lagar/byter rören och tätar din toalett utan problem. Denna uppgift kan du göra ROT-avdrag för men definitionen kan vara knepig. Detta känns som ett klassiskt arbete för en rörmokare likt mycket annat. Men här är reglerna hårda, det gäller endast arbetskostnaden för reparationen. Att t.ex. installera en ny tvättmaskin så gäller inte avdraget.

Solpaneler

Något som växer dag för dag är solpaneler. Allt fler ser uppsidan av att alstra el från solljus och vilka kostnadsbesparingar det kan ha på sitt hushåll. När det kommer till att installera, montera eller byta solpaneler kan man ta hjälp av en rörmokare. Detta är giltigt att göra ROT-avdrag för men reglerna är även här hårda. Likt med tvättmaskinen gäller det endast arbetskostnaderna för montering och INTE reparation av separata paneler. Viktigt att nämna är även om du fått avdrag för köp av panelerna kan du inte göra ROT-avdrag. Avdraget kallas även ibland för bidrag och subventioneras av staten.