Tips inför ditt köp av batvagn

Ska du köpa båttrailer? Det är skönt att äga en båttrailer, istället för att alltid behöva hyra eller låna. Vad ska du tänka på innan du köper en båttrailer?

Båttrailer

En egen vagn för segelbåt är en frihet: du kan köra båten till havet eller sjön när du vill. Du behöver inte låna trailer av bekanta eller hyra på bensinstationen eller båtklubben. Om du inte äger en egen båttrailer måste du också planera in båtturen: när är släpet ledigt? Finns det ett båtsläp att hyra? Att vara ute på vatten är en frihet och många gånger vill vi också ha friheten att kunna åka ut när lusten faller på. Förutom friheten, så är faktiskt en båttrailer ett bra släp att använda till andra saker. Det är inte bara båtar som kan lastas på en båtkärra från https://propellerteknik.se/md-trailer/, utan också kanoter, plankor, möbler och avlånga lådor. Det finns många anledningar att äga en båttrailer.

Ny eller begagnad

Det första fråga som du ställs inför är om du ska köpa en ny eller en begagnad båttrailer. Det finns för- och nackdelar med båda. En stor fördel med ett nytt släp är att du har garanti. Skulle något hända, så kan du alltid få hjälp eller trailern utbytt genom garantin. Ju fler elektroniska finesser som du är ute efter, desto mer kan gå sönder. Om hela släpet är mekaniskt, som vinsch med vev, så är den också lättare att laga. Om du däremot har en elektrisk vev, så kan du vilja byta ut hela veven om den börjar att krångla. Till syvende och sist är det alltid en ekonomisk fråga, samt vad som erbjuds i närheten av dig. Eftersom det är ett större inköp, särskilt om du har en stor båt eller vill ha ett nytt släp, så bör du inte dra dig för att köra några extra mil för att verkligen hitta den perfekta båttrailern.

Mekanisk eller elektrisk vinsch

Den andra stora frågan är om du ska ha en mekanisk vevvinsch eller en elvinsch. Det är till viss del en smaksak. Om du kommer att sjösätta din båt på egen hand, så kan en elvinsch underlätta, då det går snabbare. Samtidigt finns det fler saker som kan gå sönder. Innan du köper en båttrailer bör du helst testa på båda slags vinscharna så att du upptäcker för- och nackdelar. Vissa av oss tycker helt enkelt också att det är en skön känsla att använda manuell vev. När du ska köpa båttrailer kan du också tänka på märken. Ett bra märke med vevvinsch kan vara ett bättre köp än ett okänt och billigare märke som har fullt med elektriska hjälpmedel. Du bör också tänka på vilka slags lysen som du vill att trailern ska ha. Ska den ha en ramp som lysena sitter på, eller vill du hellre bara behöva vrida lysena 90 grader? I mångt och mycket en smaksak. Tänk också på den sammanlagda vikten av trailer och båt, så att din bil får dra trailern och att du har körkort för hela ekipaget.