Vad kostar det att renovera ett badrum?

En del tvingas att göra en badrumsrenovering på grund av en vattenskada, andra gör det för att det är dags att ”fräscha” upp inredning och utseendet. Oavsett finns en fördel att göra en budget och räkna ut hur mycket man har möjlighet att lägga på renoveringen. Beroende på vad man gör kan det nämligen skilja extremt mycket.

Portalen Byggahus.se har gjort en oberoende uträkning kring vad det kostar att renovera badrum i nacka och i detta fall har de utgått från ett badrum i ”normalstorlek” och att man väljer ”standardkakel”.
Eftersom priset för hantverkare även kan skilja mellan olika orter är det lite missvisande att enbart titta på ett specifikt timpris samt materialkostnad. I den undersökningen som hänvisas till ovan valde de därför att utgå från Skatteverkets siffror där de presenterar snittpriset för hantverkare inom riket.

Arbetet
En badrumsrenovering som utförs av ett badrum på 10 kvadratmeter beräknas därmed kosta ca 65 000 kr i arbetskostnad. Då har man inte räknad med RUT-avdraget. Med RUT-avdrag skulle kostnaden bli 37 500 kr.
Här bör det tilläggas att företag som erbjuder badrumsrenovering alltid kommer ut till kunden och tittar på badrummet innan de ger en offert. Det är även i detta läge de kan förklara om priset kommer bli högre eller lägre än ”standard” just utifrån de olika förutsättningarna som finns.

Materialet
Materialkostnaden beräknas till 50 000 kr vilka RUT-avdrag inte får utföras. Här går det självklart att komma undan billigare genom att köpa begagnade produkter eller söka efter prispressade varor. Man bör däremot vara extra noga med kvalitén när en badrumsrenovering genomförs. Det är inte ovanligt att rörmokare, snickare och elektriker enbart monterar produkterna om de kommer från specifika saker från badrumsrenoveringstockholmslän.se.
Orsaken till det är att de ger garanti på det jobb som utförs. Om de monterar en produkt där de inte litar på kvalitén kan de alltså få utföra ytterligare jobb på grund av dålig kvalité. I sammanställningen av Byggahus har man även valt att enbart köpa ”normala” produkter samt av kända märken.

Det kan du göra för att sänka kostnaden
• Jämför hantverkarna
Kontakta alltid flera företag som utför badrumsrenovering för att därigenom få in ett par offerter att jämföra. Med tanke på att renoveringen av badrum stockholm ofta kostar över 100 000 kr finns pengar att spara även om det bara handlar om någon procentuell skillnad mellan de olika offerterna för badrumsrenovering stockholm. När de kommer och tittar på badrummet kan man även få en känsla för vilka man helst vill samarbete med under kommande projekt.

• Riv och röj
Det går ofta att spara en del pengar genom att göra förarbetet själv. Det kan exempelvis innebära att man river ner gamla väggar, tar bort inredning m.m. De som har en täckt släpvagn kan även låta den stå på tomten och låta hantverkarna lägga allt skräp och spill i. Därmed kan man själv köra detta till återvinningen och undviker kostnaden för att hantverkarna ska göra det.
Det går alltid att pressa priset på en badrumsrenovering – men gör det i samråd med din hantverkare så du inte blir ”dumsnål”.