SEO-Tips för bättre texter

Om du minns tiden då alla jobbade med ”2,5 % i sökordsfrekvens” så har du jobbat relativt länge med SEO. Idag är det betydligt mer fokus på användaren, sökintentionen och användarvänlighet. Det är vad som genomsyrar de flesta tips och guider gällande att skriva en bra text för Google.

  1. Svara på sökintentionen tidigt

Ett återkommande tips är ”ha sökordet tidigt i texten”. Det är korrekt men det är skillnad på att följa ett tips enbart för att ”Google tycker om det” mot att förstå underliggande funktion bakom det hela.

Det viktiga är att möta sökintentionen tidigt i texten – utifrån att det är användarvänligt. En person som söker efter hemstädning i Sveg vill mötas av text som anger att de verkligen utför hemstädning i Sveg. En bekräftelse på att man hamnat rätt.

Det är ”omöjligt” att besvara sökintentionen tidigt i texten utan att använda sökordet. Men det är bättre att därmed säga att sökintentionen ska besvaras tidigt istället för att enbart säga att ”sökordet ska vara tidigt i texten”.

  1. Sälj inte – ge fakta istället

En stor fördel med SEO är att besökarna som kommer via Google mycket ofta har en köpintention. De som söker på ”termosmugg med pip” vill till stor sannolikhet köpa en sådan. De behöver därmed inte övertygas om att de behöver en termosmugg med pip. Här visas därmed en av skillnaderna mellan klassisk reklam med ”kom och köp för du behöver detta”-budskap samt SEO med ”här är det du söker efter”.

Kommer de flesta besökarna in på webbplatsen tack vare ett gott arbete med SEO kommer de även vara mitt i ett ”köpbeslut”. De vill ha det de söker efter – och vill då inte mötas av reklam och säljande text. Ge istället fakta kring produkten och tjänsten.

  1. Aldrig duplicate content

Det kan upplevas otroligt stort att skriva om samtliga produkttexter hos en E-handel. Är det värt det? Självklart beror det på längden på texten men långsiktig SEO bör alltid innefatta att få bort duplicate content. Det finns en rad fördelar att ha unikt material från https://apexseo.se/ – och nackdelar med att kopierat material. Det sägs i alla guider, av alla SEO-bolag och i intervjuer – ändå är det många E-handlare som fortfarande kopierar deras leverantörers texter.

  1. SEO – Texter – Optimering – På alla sidor

Se till att varje text har ett specifikt syfte och att det finns på alla sidor som kan tillföra något för besökaren. För E-handlaren innebär det primärt landsidan (startsidan), kategorisidan (exempelvis om klänningar) samt produktsidan (den specifika klänningen).

Att jobba med texterna, SEO och konverteringsoptimering på varje sida kommer ge ett långsiktigt resultat.

  1. Men sökordsfrekvensen då…

Går det då att strunta i sökordsfrekvensen helt idag? I teorin ja men i praktiken nej.

Genom att jobba långsiktigt med SEO och skapa användarvänliga texter kommer sökordet automatiskt finnas med i de texter som publiceras. Men detta utifrån att det blir användarvänligt och inte för att en viss procent krävs av Google. Det är en väsentlig skillnad utifrån mål och textens uppbyggnad – men kanske inte så stor skillnad i praktiken…